Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ |
A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió, tigrismogyoró neve félreértésre adhat okot, hiszen nincs köze a valódi mandulához vagy dióhoz, nem csonthéjas és nem is fán terem. A fűfélék családjába tartozó növényt méltán nevezik a túlélés növényének, mivel napi 30 g földimandula elfogyasztása, a mindennapi táp- és vitál-anyag szükségletünket fedezni tudja! A földi mandula feldolgozása során a belőle készült termékek rosttartalmát az ideális szintre (4-6%) állítják be, melyet a gumó hántolása (koptatása) során végeznek. A hántolási eljárás, amely történhet száraz mechanikus, illetve nedves koptatással, kuriózumnak számít a földimandula feldolgozásban, és nagyon kevés helyen végzik. A koptatás során a gumó megszabadul a fitinsav tartalmától, amely diszkomfort érzést okozhat a fogyasztónál.
A koptatott gumó őrlése során különböző frakciójú (szemcseméretű) őrlemények keletkeznek, amelyeket szitálással szétválasztanak, illetve osztályoznak.
A földimandula liszt egyik fő jellemzője, hogy viszonylag magas rosttartalma miatt a szénhidrát és cukortartalma lassan szívódik fel, ezért diabéteszes betegeknek is ajánlják.
A hántolt földimandula liszt hivatott kiváltani az autoimmun betegek számára nem ajánlott maglisztek fogyasztását. Fogyasztása megoldás lehet a dió és mandulafélékre allergiásoknak is, természetéből fakadóan gluténmentes. A földimandulát magas olajtartalma és ideális olajsav összetétele miatt nem tanácsos kipréselni, hiszen olajai hordozzák a jótékony esszenciáját. A hidegsajtolás során visszamaradt földi mandula présmaradék hasonlóan sok más magliszthez, jóval szegényebb tápértékű élelmi anyag.
A konyhatechnológiailag jól használható földimandula lisztből kenyerek, süteményfélék,illetve egyéb pék és cukrászipari termékek számtalan variációja állítható elő. A kellemes (kissé mandula) ízű koptatott gumó élvezeti értéke messze felülmúlja a héjas párjáét. A belőle készült termékek nem „ropognak úgy a fogak alatt”, sokkal lágyabbak, omlósabbak. A földimandula beltartalmi értékeiben jóval gazdagabb, és árában is kedvezőbb mint a normál közönséges mandula. Gazdag funkcionális élelmi anyag, amely a paleo, vegán, LCHF, cukorbeteg, ill. egyéb reform étrendek és diéták meghatározó élelmi anyaga.
Beltartalmi értékek 100 g termékben: | |
Energia | 1021 KJ / 437 Kcal |
Zsír | 25 g |
ebből telített zsírsav | 1,5 g |
Szénhidrát | 45 g |
ebből cukor | 15 g |
Rosttartalom | 10 g |
Fehérje | 5 g |
Só | 0,13 g |
Omega 6 zsírsav | 11-13 % |
Olajsav | 70-73 % |
A földimandulából készült termékek teljes mértékben alkalmazhatók az Autoimmun protokoll (A.I.P.), az alacsony szénhidrát tartalmú, magas zsír tartalmú (Low-Carb High-Fat), paleo, vegán étrendekben vagy bármilyen reformtáplálkozási vonalon. Megfelelnek a funkcionális élelmiszerek által támasztott követelményeknek.
Felhasználási javaslat: hagyományos liszt kiváltására.
Összetevők: 100% Cyperus Esculentus finom őrlemény
Tárolás: száraz, hűvös helyen
Felbontás után zárja vissza, tegye hűtőbe. Utána 1 hónapig fogyasztható a lejárati időn belül.
![]() | ![]() Előre egyeztetett időpont alapján |
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint. |